Både ja och nej. Fysisk aktivitet är i de allra flesta fall både bra och nödvändigt för att stärka hjärtat.
Samtidigt kan hård träning medföra en ökad risk för stroke och hjärtinfarkt hos personer med nedsatt hjärtfunktion. Inaktivitet kan å andra sidan vara ännu farligare. Risken för plötslig död är till exempel dubbelt så stor för dem som inte tränar alls.
Att träna riktigt hårt kan emellertid vara skadligt oavsett om man har dåligt hjärta eller inte.
Enligt en studie som Karolinska Institutet och Uppsala Universitet gjort av 47 000 manliga Vasaloppsåkare, kan långvarig högintensiv uthållighetsträning orsaka rubbningar i hjärtrytmen även hos till synes friska individer.
Har du redan dåligt hjärta bör du därför vara extra försiktig vid konditionsträning och anpassa intensiteten efter dina förutsättningar.
Lagom är bäst helt enkelt.
Styrketräning i kombination med lågintensiv konditionsträning, som exempelvis lätt jogging eller stavgång kan vara ett alternativ.
Stavgång tränar både muskler och hjärta och är en relativt skonsam träningsform som enkelt kan anpassas i intensitet.
Intervallträning är också ett bra sätt att förbättra konditionen. Men gå aldrig direkt från noll till hundra, utan värm upp ordentligt och låt hjärtat vänja sig genom att börja i ett ganska lugnt tempo. Trappa sedan upp i små steg, när och om du inte känner av några symptom eller obehag.
Det gäller att lyssna på kroppen och sluta om det inte känns bra.
Har du svagt hjärta och samtidigt är överviktig och/eller har problem med lederna är simning och andra vattenaktiviteter skonsamma alternativ.
Har man svagt hjärta kan fysisk aktivitet öka både livskvaliteten och prestationsförmågan.
Hur pass hårt man vågar träna är emellertid väldigt individuellt och beror mycket på hur man mår när du tränar, men också på vilken typ av hjärtproblem man har.
Rådfråga därför alltid din läkare innan du sätter igång med något nytt träningsprogram.
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.