Hälsovetaren Therese Ljungkvist har lärt sig att ha rimliga förväntningar på sig själv. Under semestern njuter hon lika mycket av en lat dag i solstolen som morgonlöpning längs vattnet. Ta del av hennes bästa tips på hur du kan njuta av semestern och skjuta undan krav och det dåliga samvetet.
”Om jag äter en glass nu var löprundan i morse förgäves”, ”har jag ätit två bullar kan jag lika gärna äta två till” eller ”jag får ta tag i träningen efter semestern istället”. Känner du igen dig? Tyvärr är det många som går runt med de här tankarna under sommaren. Men att släppa på sina rutiner och njuta av att slappna av är minst lika hälsosamt som träning, det menar hälsovetaren Therese Ljungkvist. Idag lär hon oss hur vi kan hantera hjärnspökena som så lätt dyker upp under semestern.
Hej Therese, vem är du? – Jag heter Therese Ljungkvist och har en kandidatexamen inom hälsovetenskap och lång erfarenhet av coaching inom livsstilsfrågor. I dag jobbar jag på en matleverantör med stort fokus på hälsa och hållbarhet samt föreläser på hälsotemat.
Många känner dåligt samvete för att man inte tränar och äter som man brukar under semestern. Hur kan man tänka för att komma runt de känslorna? – Det är inte vad du gör under några enstaka veckor som avgör din hälsa, utan hur din livsstil ser ut året om. Det finns en generell tro på att hälsoarbetet man gjort tidigare under året skulle vara förkastat bara för att man har en period av mindre träning och lite annan mat. Det stämmer förstås inte. Glöm heller inte att det finns ett hälsovärde i att ta det lugnt och släppa på rutiner. Under sommarn får vi tid att bara vara, umgås med de vi tycker om och öka på sömnkontot. Kikar man på dessa hälsoparametrar så är semestern helt plötsligt inte så ohälsosam.
Hur håller man en balans mellan att tillåta sig att njuta utan att tappa alla rutiner?
– Vi tenderar att hamna i ett svartvitt tänk när det kommer till livsstilsfrågorna. Om det blir kanelgifflar till lunch tänker vi ”äsch” och fortsätter i samma spår resten av dagen. Men det är de små justeringarna som gör stor skillnad i långa loppet. Att grilla grönsaker bredvid hamburgarna, att promenera och handla istället för att vanemässigt sätta sig i bilen eller att ha med sig frukt att varva kanelgifflarna med på utflykten är balans i långa loppet.
Hur tänker du själv kring träning och kost i sommar?
– Jag har blivit bättre på att lägga rimliga förväntningar på mig själv och mina sommarvanor. När jag lägger ribban på en rimlig nivå får jag en positiv känsla för det jag lyckas åstadkomma, istället för den ständiga känslan av att inte göra tillräckligt. Sedan försöker jag gå in i njut-tänket så mycket jag bara kan. Jag påminner mig själv om att både en lat dag i solstolen och en morgonlöprunda är njutbara, allra mest när man varvar dom.
Vilken är den vanligaste myten kring kost och träning under semestern? – Att det skulle vara kört att samla fler hälsopoäng en dag om man ”schabblat till det” redan vid lunch. Eller tanken om att det är bättre att dra igång med träningen igen efter semestern. Det finns bara ett pluskonto att fokusera på, och där räknas varenda liten hälsoinsats.
Tre enkla tips för att hålla igång lagom? 1. Starta dagen aktivt – Att kliva upp en sommarmorgon och väcka kroppen med en morgonpromenad är världsklass. Med största sannolikhet njuter du av promenaden och inte minst smakar frukosten gudomligt när du kommer tillbaka.
Tre enkla tips för att hålla hjärnspökena på avstånd?
Vill du ge något generellt tips till alla där hemma angående hälsa och motion?
– Mitt allra viktigaste råd är att ta sig en ordentlig funderare på hur man definierar hälsa och vad det är för mål man springer mot. Är målet att vinna VM i näringsoptimering eller att må bra? Jag antar det sistnämnda. Och för att må bra krävs det inte några avancerade dieter eller träningspass med spykänsla sju dagar i veckan. Det krävs bara sunt förnuft och fler bra vanor än dåliga. Hälsa är livsviktigt men inte dödsallvarligt, som jag brukar säga.
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.