Vandra i Norge – Tips på vandringar och hur du preppar kroppen

Det finns otroligt många vackra vandringsleder på den skandinaviska halvön. I den här artikeln tipsar vi om platser och leder om du ska vandra i Norge. Vi ger också råd om hur du kan träna upp kroppen inför en riktig långvandring. För vandring kan slita rejält på både axlar och ben.

Intresset för vandring är på stark frammarsch, vilket flera undersökningar visat de senaste åren. Covidpandemin gjorde också att fler människor också kom ut i naturen. Här i Skandinavien finns det väldigt många bra vandringsmöjligheter.

Vandra i Norge – 5 platser du inte får missa

Om man är sugen på att vandra i Norge så handlar det väldigt mycket om vad man är ute efter – för här finns i princip allt. Från berg, fjäll, djupa dalar och kanjoner, kust till kulturlandskap. Andra faktorer är såklart transporttid, faciliteter längs vandringsleden, närhet till bebyggelse, tidigare vandringserfarenhet och så vidare. Här nedan kommer en lista på 5 underbara platser för vandringar med olika svårighetsgrad.

1. Besseggen En av Norges populäraste bergsturer med spektakulära vyer. Besseggen är en bergskam som ligger i Jotunheimen mellan sjöarna Gjende och Bessvattnet med en höjdökning på 1000 meter. Påbörja vandringen från turiststationen i Gjendesheim eller ta båttransporten från Gjendesheim till Memurubu och påbörja vandringen där. Det rekommenderas att man planerar in minst två dagar för vandringen – det är en fördel med tidigare vandringserfarenhet. Åsen/kammen är brant och det kan vara rejält blåsigt. Bästa tiden att vandra är från mitten av juni till mitten av oktober. Tänk på att kolla väderleksrapporten från yr.no (finns app) innan vandringen. Vädret kan slå om fort.

2. Hardangervidda Hardangervidda är ett vidsträckt fjällområde som ligger öster om Hardangerfjorden. Stora delar av högfjällsplatån är nationalpark och här hittar du glaciärer och ett bra utbud av vandringsleder. Den högsta punkten är Sandfloeggi med en topp på 1 721 meter över havet. En stor fördel med Hardangervidda är att det är enkelt att ta sig dit och du kan göra både dagsturer och längre turer. På Hardangervidda är det enklast att vandra snöfria årstider. Du kan välja mellan att sova i tält, stuga eller på hotell. Lämpligt för både nybörjare och mer vana vandrare. På Hardangervidda finns också den berömda Trolltunga-klippan som sticker ut ur berget som en tunga och som hänger 700 meter över sjön Ringedalsvatnet. Rauland Turistcenter har mycket bra läsning om området.

3. Lofoten Lofoten är en ögrupp i Nordnorge som har allt – branta kuster, höga berg, fiske i världsklass, vidsträckta sandstränder och en rik flora och fauna. Liksom för Hardangervidda finns många utmärkta vandringsleder att välja mellan. Här kan man välja att ta sig runt på öarna och prova olika vandringsleder. En populär vandringsled är Himmeltinden som med sina 931 meter över havet är det högsta fjället på Vestvågøy. Utsikten från toppen ska vara vidunderlig. Vandringen är medelsvår/225263/). Vandra kan du göra sommar och höst, från Hauklandstranda dit du kör med bil tar en tur till toppen runt tre timmar. Från Himmeltinden når du andra fjäll som Mannen.

4. Innerdalen i Sunndal Detta är en riktig fjälldal med extra allt som ligger i mellersta Norge i höjd med Sundsvall. Dalen omnämns ofta som Norges vackraste fjälldal. Hit är det enkelt att ta sig med bil och det finns många leder att välja mellan med olika svårighetsgrader. En lite enklare tur går från Innerdalshytta mot Bårdsgården och över Langvatnet upp till Renndølskammen. Den turen tar runt 3-5 timmar. I Innerdalen kan du vandra från sommar till höst.

5. Rondane nasjonalpark Rondane nasjonalpark ligger i högfjällsområdet Rondane mellan Gudbrandsdalen och Atndalen i Hedmark fylke och Oppland fylke. År 1962 blev detta Norges allra första nationalpark. Här finns massor av leder att välja emellan, både som passar dagsturer och flerdagarsturer. Om du vill fjällvandra är byn Høvringen en bra utgångspunkt för ett flertal turer som passar för till exempel familjevandring. Rondane har mycket att erbjuda från höga berg, högsta toppen är Rondslottet med sina 2178 meter, till vilda renar och vattenfall som Ulafossen och Brudesløret. Sommar och höst är bra för vandring.

Att tänka på inför vandringen

Det finns en hel del förberedelser man behöver göra innan en längre vandring och du kan behöva ”härda” kroppen. Några frågor att besvara:

  • Hur många dagar pågår vandringen?
  • Vad är distansen per dag?
  • Finns vilodagar inplanerade?
  • Hur ser vandringsterrängen ut? Kuperat, stora höjdskillnader?
  • Hur tung packning/utrustning ska jag bära med mig?
  • Hur ser min grundkondition och grundstyrka ut?
  • Finns det möjlighet att köpa mat, bunkra vatten längs vägen?

Om du är en ovan vandrare och ska ut på en långvandring så finns det flera saker man kan tänka på för att förbereda kroppen. För vandring sliter. Liza Jansdotter, träningsexpert och personlig tränare på STC, har många goda råd:

– Först och främst, se till att du har gått in vandringskängorna ordentligt innan du ger dig ut. Att få skavsår och gå runt med obekväma skor är inga höjdare när man ska dra runt på packning kilometer efter kilometer och försöka njuta samtidigt. Sedan ska du satsa på en ryggsäck av kvalité som spänner bra mot ryggen och har vadderade remmar mot axlarna.

Preppa kroppen för vandring

Rygg och axlar kommer att ta stryk, här hamnar mycket av vikten. Om du går på gym tipsar Liza Jansdotter om följande övningar:

  • Chins
  • Pullups (här kan man dröja kvar med kroppen när man är i översta läget)
  • Latsdrag (här tränas bröstryggen ordentligt)
  • Rodd
  • Axelpress
  • Bålrotationer av olika slag
  • Superman (här ligger man på golvet och lyfter upp ben och armar som Superman och håller)

Vandring är såklart också påfrestande för vader och ben. Här krävs en kombination av att förbereda kroppen för längre sträckor och få upp styrkan i vitala delar.

– Här hade jag satsat på att få upp grundflåset genom powerwalks. Försök att komma upp i längre sträckor så kroppen får känna på distansen ordentligt. Kombinera detta med styrkeövningar som syftar till att bygga uthållighet i benen. På gym kan du göra bensparkar i maskin, utfall med vikter där du arbetar med olika vinklar och knäböj med bosuboll. Det är en boll formad som en halvmåne. Stå på den platta ytan och testa både med och utan vikter.

Om du under vandringen känner att du får ont i benhinnorna (svåra att träna) så kan du alternera stretching med att växla mellan kallt och varmt vatten för att hålla igång cirkulationen.

Mer läsning: Vandra i Sverige på sommaren Upptäck Sveriges natur

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.