Nya rön om ansträngningsastma lyder att diagnosen ofta är felaktig.
Nya rön visar att diagnosen ”ansträngningsutlöst astma” ofta är felställd. Si sådär 14 procent av tonåringarna i Uppsala upplever andningsbesvär vid träning – detta är vanligt hos unga kvinnor och förväxlas ofta med astma. Ny forskning från Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att det ofta handlar om något helt annat:.
– Andnöd i samband med hård träning är vanligt i tonåren. Enligt våra studier handlar det i närmare 20 procent av fallen om ansträngningsutlöst astma, men cirka sex procent har en förträngning i struphuvudet som ibland kan behöva opereras, vilket är vanligare än man tidigare trott, säger Leif Nordang, överläkare i öron-, näs- och halssjukdomar på Akademiska sjukhuset.
I studien var testpatienterna idrottsaktiva, huvudsakligen kvinnor i åldern 16-17 år där nästan alla fått astmamedicin utan nämnvärd effekt under lång tid. Slutsatsen är att man bör undersöka struphuvudet under ansträngning hos unga när astmamediciner inte hjälper, konstaterar Leif Nordang. Är det så att du eller dina barn har ”riktig” ansträngningsastma? Den brukar dyka upp efter ungefär fem-tio minuters ansträngning och ibland även efter träningen. Obehaget gör att vissa väljer att sänka sin träningsmängd, dagliga aktivitetsnivå eller till och med slutar träna helt. Astmatiker som tränar kondition och styrka får färre symtom, färre akutbesök och färre sjukdagar. Här är tipsen från Astma- och Allergiförbundet:
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.