Varför kurrar magen? Har du slarvat med måltiderna? Eller har du IBS-problem som gör att du behöver vara extra snäll mot magen?
Ät rätt, så mår magen bättre. Eftersom mycket av vårt immunförsvar sitter i magen är det viktigt att vårda den. Särskilt för de av oss som lider av IBS-mage, ungefär var femte svensk lider av detta besvär. IBS är en förkortning av Irritable Bowel Syndrome och innebär att man har en känslig tarm. Forskningsvärlden är inte enade om orsakerna bakom IBS, men det kan finnas flera samverkande faktorer som stress/oro, förändringar i tarmens muskler och nerver och samspelet mellan tarmens nerver och hjärnan. De symptom som brukar kopplas till IBS är enligt 1177 följande (du ska ha ont i magen samtidigt):
Det finns en hel del man kan göra själv när det kommer till IBS men det finns även behandlingar och läkemedel. Det vården rekommenderar är till exempel fysisk aktivitet, mindre stress, gå regelbundet på toaletten och att undvika viss mat och dryck. Saker som kan ge besvär är fet mat, starka kryddor, kaffe och alkohol. Om du har mycket gaser ska till exempel kål och bönor undvikas.
Ett sätt att arbeta strukturerat med kosthållningen och lära sig att förstå vilka livsmedel som fungerar bra/mindre bra är FODMAP – här arbetar man med att utesluta livsmedel och successivt återinföra. På detta sätt kan du se vilka livsmedel som påverkar dina tarmar negativt.
Nedan listar vi några exempel på livsmedel som brukar fungera när man har IBS-mage. Men allt är individuellt.
En skvätt mjölk i kontorskaffet kan lyfta en hel förmiddag. Med IBS bör du dock undvika vanlig komjölk, men det finns flera goda alternativ. De flesta mejerier har idag kokosmjölk, mandelmjölk och rismjölk som är minst lika smarriga som vanlig mjölk. Undvik även lightprodukter med sötningsmedel som xylitol och sorbitol.
Vissa frukter bör du undvika, som äpple och päron. Men med fokus på bär kan du njuta av en ljuvlig sallad som mellanmål eller efterrätt. Blanda ihop en tallrik med blåbär, hallon, björnbär och jordgubbar ger du gommen en smaksensation och är samtidigt snäll mot magen.
De flesta grönsaker är nyttiga och vänliga mot en känslig mage. Gurka, morot, paprika, rödkål, palsternacka och aubergine – samtliga är utmärkta alternativ. Med potatis och ris till det så har du grunden till många bra luncher och middagar.
Läkartidningen har en bra genomgång kring IBS och behandlingsmetoder olika grader av symtom.
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.