Stod ”äta bättre” på löfteslistan? Härligt! Vi har samlat våra bästa knep för att ge matåret 2021 kickstarten du förtjänar!
Undvik förbud – men fundera på vad suget kommer ifrån
Att äta bättre är inte synonymt med att börja förvägra dig saker du blir glad av. Älskar du choklad? Men så ät det! Satsa istället på att äta långsamt så du hinner njuta.
Men om chokladsuget slår till varje dag kanske det är läge att lyssna in din kropp. Ibland handlar det i själva verket om något annat. Äter du chokladen för att du är hungrig? Uttråkad? Ledsen? Eller är det för att du där och då verkligen vill ha choklad?
Bonustips! Utforska alternativ till det du suktar efter – som våra tokgoda Bountybollar till exempel.
Förnya dig
Vad vore ett nytt år utan nya erfarenheter och smaker? Nu när vi i stort är förpassade till hemmet har du världens chans att hitta och nöta in nya paradrätter. Drivs du som vi av utmaningar är en idé att sätta lite goa ramar: ska du laga en ny rätt varje söndag? Laga dig igenom en favoritkreatörs receptarkiv? Ha en vegetarisk månad? Sluta köpa knäckebröd och börja baka fröknäcke? Lära dig göra dumplings? Eller kanske ha en temahelg (eller dag) i månaden – det kan handla om allt från huvudråvara till land eller filmer. Få med en kompis på tåget, och laga och ät tillsammans över videosamtal.
Bli bäst på baljväxter
Något av det mest mättande och näringsrika man kan äta är baljväxter som bönor, linser och ärtor. Dessutom är de rika på protein, innehåller långsamma kolhydrater och är dessutom riktigt billiga. Börja enkelt genom att köpa hem färdigkokta kikärtor eller svarta bönor och mixa ihop en hummus eller rör ner i en mättande sallad. Kika i pastahyllan, här finns numera både bön- och ärtpasta att byta spaghettin mot.
Vill du ha receptinspo? Snegla mot det indiska köket, här finns mängder av lins- och bönrätter med massor av smak.
Planera mera
Precis som med träning funkar maten bättre om du planerar den. Inte minst för att minska risken för att middagen består av en panik-snickers och banan. Börja med att göra en grovskiss för hur veckan ser ut: Hur många hemmamiddagar behövs? När ska du träna? Ska du ha gäster? Vilka dagar behöver du matlåda till? Gå därefter igenom kylen och se vad som behöver ätas upp. Enligt Livsmedelsverket slänger vi 19 kilo ätbar mat per person och år – gör det till en sport att minska den siffran.
Steg tre handlar om självrannsakan: orkar du laga middag varje kväll? Om svaret är nej är det bättre att göra två storkok och låta resten av middagarna bestå av matlådor. Så, nu kan du börja kika på recept och skriva inköpslista! Tryter inspirationen? Här har vi samlat en vegansk veckomeny!
Bonustips! Ha som vana att låta några matlådor hamna i frysen som back-up när allt tjorvar ihop sig.
Dra ner på köttet
Nej du måste inte hoppa på vegotåget och ge upp kött helt, men kanske kan 2021 blir året du låter grönsaken bli huvudrollsinnehavaren och köttet får spela en biroll? Bra för miljön absolut, men lika mycket för din hälsa! De senaste rönen från Livsmedelsverket är att du bör begränsa mängden rött kött och chark till 500 g/vecka, det blir ungefär fyra köttmåltider i veckan. Håller du dig under det minskar risken för både tjock- och ändtarmscancer liksom hjärt- och kärlsjukdomar.
Känns det svårt att börja? Satsa på att låta hämtmaten bli vegetariskt och testa att göra ”köttklassiker” vegetariska: korvstroganoff är lika gott med haloumi och röda linser, och en spaghetti bolognese funkar utmärkt med quornfärs.
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.