Har du en känslig mage eller haft tillfälliga besvär är du säkert bekant med rådet om att äta lättsmält eller fiberrik mat. Men vilka råvaror ska du undvika och vad är det som påverkar matsmältningsprocessen?
Hur smälter vi maten? Först och främst, låt oss kort reda ut hur själva matsmältningen går till. För att kroppen ska kunna ta upp den näring maten innehåller behöver den nämligen först bryta ned den. Och det är i mag-tarmkanalen som nedbrytningen sker med hjälp av kroppens olika organ och körtlar. Hur lång tid det tar att bryta ned och smälta maten beror på flera faktorer och ser framför allt olika ut för olika personer. Anledningarna kan vara att du har en IBS-mage eller att du är laktos- eller glutenintolerant. Dessutom kan det finnas genetiska skillnader. Till exempel ser bakteriefloran ut olika i olika länder, på grund av varierande kostvanor – så även det påverkar matsmältningen. Och självklart beror det också på vad du äter. Så låt oss kika på menyn för svårsmält mat och lättsmält mat.
Svårsmält mat Det är nog ingen överraskning att friterad och fet mat är svårsmält och kan stanna i matsmältningssystemet en lång tid. Även rött kött och chark har visat sig vara extra svårsmält. Andra exempel är svamp, som kantareller och champinjoner, kronärtskocka, kaffe, läsk, lök, bönor, kål och avokado. Ytterligare en sak att ha koll på är starka kryddor som chili – dessa kan irritera slemhinnorna i ditt matsmältningssystem och försvåra processen.
Lättsmält mat Ett övergripande tips för en lättare matsmältning är att äta varm mat – eftersom matsmältningsenzymerna fungerar som bäst vid kroppstemperatur. Äter du kall mat blir matsmältningen ineffektiv. Exempel på lättsmält mat kan vara: rostat bröd, banan, mandlar, havregryn, vitt ris, tillagade grönsaker som morötter, ingefära, yoghurt och grönt te.
Några lätta tips
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.