Med ökande priser på livsmedel gör du helt rätt i att satsa på goda och nyttiga råvaror som säsongen har att bjuda på. Här ger vi dig tips på fyra läckra måltider som är snälla både mot kroppen och plånboken.
Mättande rotmos med korv Rotmos är något av de enklaste och billigaste du kan tillaga. Dessutom är det väldigt tacksamt att göra storkok av.
Ingredienser för fyra personer: 4–5 medelstora potatisar 1 hel kålrot 3 morötter 2 krm vitpeppar 1 kryddmått muskot 60 g smör
Gör så här: Skala och skär potatisen, kålroten och morötterna i jämnstora bitar och låt koka till de blivit mjuka. Använd en potatispress eller en elvisp för att få till en slät mos av ingredienserna. Tillsätt smöret och smaka av med salt och peppar. Extra mycket smak blir det med muskot! Servera med valfri korv som du gillar.
Matig sallad med jordärtskocka och halloumi Jordärtskockan är lika god rå som tillagad, kall som varm. Dessutom är den väldigt uppskattad av dina goda tarmbakterier tack vare dess höga innehåll av inulin.
Ingredienser för fyra personer: 500 g jordärtskocka 2 paket halloumi 4 vitlöksklyftor 3 msk olivolja En kruka färsk timjan
Gör så här: Sätt ugnen på 200*. Skär jordärtskockan i valfri storlek och lägg i en bunke. Häll i olivolja, krossad vitlök och timjan. Blanda samma allt och lägg sedan på en plåt. Låt stå i ugnen i 30 minuter eller till du ser att jordärtskockan fått fin färg. Stek halloumin under tiden, och servera sedan med valfri dressing.
Tips! Låt gärna skalet få sitta kvar på jordärtskockan ¬– där sitter nämligen en stor del av smaken.
Grönkålspasta med champinjoner Blev det grönkål över efter julhelgen? Passa på att använda den till den här krämiga och vitaminrika pastarätten!
Ingredienser för fyra personer: 400 g valfri pasta 250 g grönkål 250 g champinjoner 2–3 vitlöksklyftor 3 dl riven ost 2 dl grädde
Gör så här: Börja med att koka upp pastan. Stek sedan grönkålen och champinjonerna på medelhög värme till allt mjuknat. Sänk värmen något och häll i grädde och pressad vitlök. Låt allt puttra ett par minuter innan du häller i osten. Rör om och smaka av med salt och peppar. Servera direkt med pastan och njut!
Löksoppa med knaprigt bacon Lök är en tacksam grönsak som både magen och plånboken tycker om. Förutom antioxidanter är den även rik på fibrer och C-vitamin.
Ingredienser för fyra personer: 5 stora gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 msk torkad timjan 1 liter kycklingbuljong 2 msk smör 2 dl matlagningsvin Ett paket bacon
Gör så här: Stek löken i smör till den fått en gyllene färg. Tillsätt sedan buljong, timjan, vitlök och matlagningsvin. Låt koka i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med knaperstekt bacon och valfritt bröd.
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.