Att laga god och hälsosam vegansk mat behöver varken vara krångligt eller tidskrävande. Här tipsar vi om fyra smarriga veganska maträtter och smoothies som både är mättande och supernyttiga. Dessutom går de väldigt snabbt att tillaga. Bon appétit!
Läckra rödbetsbiffar med syrlig tzatziki Rödbetor är inte bara vackra att pryda tallriken med, de är också proppfulla med nyttigheter som B-, C- och E-vitaminer samt järn. Tacksamt för dagar när du behöver en extra energi-boost.
Ingredienser för 3–4 portioner: 500 g okokta rödbetor 1 gul lök 1 förpackning bönor av valfri sort 1 vitlöksklyfta 2–3 msk potatismjöl Cirka 1 näve färsk persilja
Gör så här: Riv de skalade rödbetorna grovt och pressa ut vätskan. Lägg de rivna rödbetorna i en matberedare eller behållare ihop med bönorna och mixa. Lägg i hackad lök och pressa ner vitlöksklyftan tillsammans med potatismjöl och persilja. Mixa till en slät konsistens. Forma biffar och stek på medelhög värme tills båda sidorna fått färg. Servera med tzatziki gjord på vegansk yoghurt och klyftpotatis.
Fruktig smoothie med kokosmjölk Denna fruktiga vitaminbomb ger energi och släcker törsten snabbt – ett perfekt mellanmål.
Ingredienser för 4 portioner: 400 ml kokosmjölk 1 banan Saft från en apelsin 300 g fryst ananas
Gör så här: Mixa alla ingredienser i en mixer och servera i höga glas. Ställ in i kylen en stund före servering.
Sommarfräsch melonsallad med mynta Vattenmelon består av 90 % vatten vilket gör den perfekt att frossa i under varma dagar. De är också rika på antioxidanter och passar bra i friska, somriga sallader. Prova denna smarriga variant på melonsallad där smaker som salt och sött gifter sig väl med den färska myntan.
Ingredienser för 4 portioner: 1 liten vattenmelon 200 g vegansk fetaost 2 dl urkärnade oliver 1–2 avokador En näve mynta En liten rödlök Salt och peppar 2 msk citronsaft
Gör så här: Tärna melon, avokado och fetaost och blanda i en salladsskål. Tillsätt oliver, mynta och skivad rödlök. Toppa med en skvätt citron och dekorera gärna med ett par små melonskivor. Salta och peppra efter smak.
Vårrullar med söt mango och krispig kål Stilla hungern med fräscha vårrullar! Precis som tacos är detta en rätt som går att göra till sin egen med olika ingredienser. Dessa vårrullar innehåller mängder av A- och C-vitamin, nyttiga fetter och järn. Gott för kropp och smaklökar!
Ingredienser för 4 portioner: 1 gurka 2 avokador 1 paket tofu 2–3 dl tinad mango 4 dl grönkål Jordnötssmör 12 rispapper
Gör så här: Skär gurka i stavar och avokado på längden. Stek tofu och grönkål tills allt fått en fin, gyllenbrun färg. Blöt ett rispapper i taget i en djup tallrik med ljummet vatten och placera det sedan på en mattallrik. Lägg på gurka, avokado, mango, grönkål och tofu och klicka ut valfri mängd jordnötssmör. Rulla sedan ihop allt. Klart! Doppa gärna vårrullarna i soja och en sötsur chilisås.
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.