Nu är hösten här på riktigt, och likaså svampsäsongen! Hugg tag i svampkorgen, dra på dig stövlarna och ge dig ut på jakt efter skogens delikatesser. Här ger vi dig fyra tips på goda recept med Karljohansvamp och kantareller som huvudingredienser.
Smarrig kantarellpasta med kål och parmesanost
Recept för fyra personer: 400 g kantareller 1 msk smör 2 msk svampfond 400 g valfri pasta 2 vitlöksklyftor 3 dl grönkål 1,5 dl parmesanost 2–3 dl matlagningsgrädde
Gör så här: Börja med att koka upp pastan och ställ den åt sidan. Ansa svampen och stek den utan fett i en stekpanna tills det mesta av vattnet avdunstat. Tillsätt sedan smöret. Lägg därefter grönkålen och stek tills både svampen och kålen fått en fin färg. Sänk värmen något och tillsätt grädden, fonden, hälften av osten och vitlöksklyftorna. Låt puttra på medelhög värme och rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, och blanda sedan ner stuvningen i pastan. Pudra på resten av osten och servera!
Läcker Toast skogen med Karljohansvamp
Recept för fyra personer: 400 g Karljohansvamp 4 toastbröd 8 msk ädelost på tub 1 msk smör 1 vitlöksklyfta Färsk timjan
Gör så här: Ansa och skär svampen i tjocka strimlor. Stek i en stekpanna tills nästan allt vatten avdunstat. Tillsätt sedan smöret och rör om tills svampen fått lite färg. Stek sedan brödskivorna i smör och lägg upp dem på assietter. Bred på ädelosten och fördela svampen på brödskivorna. Garnera med färsk timjan och salta och krydda lätt med grovmalen svartpeppar. Perfekt att bjuda på till förrätt en mysig höstkväll!
Svamptacos med knaprigt bacon och vitlökssås
Recept för fyra personer: 400 g Karljohansvamp Tortillabröd 1 msk smör 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 0,5 knippe persilja Valfri sallad 2 tomater 2 pkt bacon
Vitlökssås: 3 dl crème fraiche 1 vitlöksklyfta 2 msk honung
Gör så här: Stek den ansade svampen tills det mesta vattnet avdunstat. Hacka sedan löken och vitlöken, skär baconet i strimlor, och stek tillsammans med svampen i smör. Lägg över i en skål när allt fått en fin, gyllenbrun färg. Skär upp grönsakerna och blanda ihop ingredienserna till såsen. Servera i varma tortillabröd och piffa med den smakrika persiljan. En garanterat uppskattad variant av fredagstacon!
Lyxig kantarellsoppa med tryffelolja
Recept för fyra personer: 450 g kantareller (spara 50 g till garnering) 5 dl grädde 1 msk smör 5 dl vatten 2 vitlöksklyftor 1 gul lök 1 dl vitt vin Spiskummin 1 msk rosmarin
Garnering: Tryffelolja Crème fraiche Purjolök
Gör så här: Ansa svampen och hacka lök och vitlök. Fräs i en kastrull med smör tills allt fått lite färg. Häll på vinet och låt puttra ett par minuter. Tillsätt sedan grädde och vatten och låt soppan koka på medelhög värme i cirka 10 minuter. Mixa sedan soppan till en slät konsistens med en stavmixer, och smaka av med salt, grovmalen peppar och rosmarin. Servera soppan i djupa tallrikar och garnera med en klick crème fraiche, tryffelolja och purjolök. Lika enkelt som gott!
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.