Under våren har bananbrödet (eller banankakan) trendat i köken runt om i Sverige. Bananbrödet har många fördelar; det är magiskt gott, svårt att misslyckas med och du kan med fördel slänga i lite vad som helst som du har hemma. Frön, nötter, en skvätt yoghurt eller lite mortlad kardemumma. Bananerna gör dessutom brödet väldigt saftig vilket gör att det håller sig färskt i flera dagar.
Här kommer ett recept på ett underbart gott och saftigt bananbröd. Vill du ha det lite mindre sött är det bara att ta bort sockret. Men då är det viktigt att bananerna är rejält mogna.
Ingredienser bananbröd 100 g smör 2 msk potatismjöl 2 dl socker 2 ägg, uppvispade 4 mogna bananer, mosade + 1 hel 3,5 dl mjöl 1 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 1/2 tsk äkta vaniljpulver
Eventuellt: 1 näve valfria hackade nötter eller frön 1 liten näve mörk choklad, hackad Lite kanel eller kardemumma
Gör såhär: Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en brödform med potatismjöl. Vispa smör och socker med en elvisp tills det är vitt och krämigt. Blanda de uppvispade äggen med 4 mosade bananer och vispa sen ihop med smöret och sockret till en fluffig smet. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ihop med banansmeten. Rör i nötter, choklad eller kryddor efter tycke och smak. Häll över smeten i formen och dela sen den sista bananen på längden och lägg med snittytan uppåt ovanpå. Grädda i 60 minuter tills brödet är gyllenbrunt. Låt brödet svalna och servera sedan i tjocka skivor precis som det är, eller varför inte med smör eller jordnötssmör?
Andra recept med banan
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.