Julskinka och köttbullar i all ära, men visst finns det fler alternativ att utforska till julbordet. Här tipsar vi dig om fyra läckra, vegetariska alternativ som uppskattas av såväl små som stora helgfirare.
Ostfyllda dadlar med timjan Det finns få saker som slår kombinationen av sött och salt. De här smarriga dadelsnittarna slänger du ihop snabbt och enkelt.
Ingredienser för 20 dadelsnittar 20 dadlar (cirka ett paket) 150 g ädelost Färsk timjan Krossade valnötter
Gör så här: Börja med att kärna ur dadlarna. Skär sedan lagom stora bitar av ost och fyll dadlarna med hjälp av en sked. Garnera dadlarna med färsk timjan och krossade valnötter. Stick gärna i en tandpetare före servering.
Sötsyrlig sallad på grönkål Även denna smarriga och C-vitaminrika rätt bjuder på smaksensation. Förutom att salladen både är nyttig och god går den supersnabbt att tillaga.
Ingredienser för fyra personer 200 g grönkål 1–2 apelsiner efter smak 1 granatäpple 1 msk dijonsenap 1 msk äppelcidervinäger 1 dl majonnäs 1 vitlöksklyfta En handfull pinjenötter
Gör så här: Skölj grönkålen ordentligt och skär av alla stjälkar. Blanda ihop senapen, vinägern, majonnäsen och vitlöken i en stor skål. Lägg i grönkålen och blanda kålen och dressingen väl. Tillsätt kärnorna från granatäpplet tillsammans med kubstora apelsinbitar. Strö sedan över pinjenötter och blanda ihop allt.
Griljerad rotselleri Rotselleri passar utmärkt till senap – testa själv genom att göra denna helt veganska variant av den traditionella julskinkan. Inte bara gott och annorlunda, utan också vackert på julbordet.
Ingredienser för åtta personer 1 kg rotselleri 0,75 dl olivolja Salt
Griljering: 2 msk sötstark senap 1 ägg 1 dl ströbröd 1 msk sirap Zest från en apelsin
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort rotsellerins skal och lägg den i en ugnssäker form. Ringla olja över hela sellerin och strö över salt (och gärna lite mald nejlika för en ännu mer julig smak!). Låt stå i ungen cirka 40 minuter, ta ut rotsellerin och höj temperaturen med 25 grader. Blanda ihop ingredienserna till griljeringen och bred smeten på rotsellerin och låt den griljeras 15 minuter i ugnen. Skiva rotsellerin i centimetertjocka skivor när den svalnat.
Julig fudge med kanelsmak Vad är egentligen julen utan godsaker? Testa denna helt veganska fudge med smak av kanel – perfekt om det blir några dadlar över från snittarna!
Ingredienser till cirka 10 bitar 4 urkärnade dadlar 2 dl svarta bönor 2 msk kokosolja 1-2 msk kakao efter smak En nypa malen kanel
Gör så här: Mixa ihop alla ingredienser tills du får en fin deg. Tryck ut degen i en form och låt stelna i kylen ett par timmar. Pudra gärna med lite extra kanel före servering.
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.