Ja, självklart kan du träna när du är gravid. Du får så klart anpassa övningarna allt eftersom kroppen förändras, men så länge det känns bra kan du i princip fortsätta träna som vanligt, bara med en lägre intensitet.
Träningen hjälper dig dessutom att stärka kroppen och förbereda den inför förlossningen, samtidigt som du blir uthålligare och får bättre förutsättningar för att återhämta dig snabbare efteråt.
Många upplever också att illamående och andra magbesvär minskar om de håller sig fysiskt aktiva under graviditeten.
Det du behöver tänka på är att lederna blir känsligare under graviditeten och att du kan ha lättare för att vricka fötter och handleder. Detta är en bieffekt av att kroppen förbereder sig inför förlossningen och orsakas av hormonet relaxin, vars huvudsakliga uppgift är att mjuka upp broskfogarna i bäckenringen och underlätta passagen för barnet.
Men den resulterande instabiliteten i bålen kan kännas obehaglig och när magen blir tyngre kan många också uppleva smärtor i ländryggen. För att öka stabiliteten, förbättra hållningen och förebygga problem bör du se till att träna den omgivande muskulaturen i rygg, mage och bäcken.
Klassiska knipövningar är det bästa sättet att träna bäckenmuskulaturen och det går bra att göra situps så länge du inte känner obehag eller att magen är i vägen. Sneda situps kan då fungera bättre.
Roddövningar är utmärkt träning för rygg, armar och axlar.
Undvik däremot övningar som involverar hopp och rörelser som ger en ojämn belastning på bäckenet och lyft inte tunga vikter över huvudnivå, då detta ökar trycket på magen.
Underhåll konditionen med lågintensiv träning som exempelvis simning, anpassad spinning, stavgång eller lätt jogging och investera gärna i ett par riktigt bra och stabila skor för att förebygga skador. Yoga, Qigong och Pilates är andra skonsamma träningsformer som stärker hela kroppen och ofta går bra att utföra även under den senare delen av graviditeten.
Ibland kan man känna av sammandragningar under träningen, men det är oftast inget farligt och brukar avta om man sänker tempot eller vilar en stund. Men lyssna alltid på kroppen och träna bara så länge du mår bra av det.
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.