Padel är sporten som tagit Sverige med storm de senaste åren. Men som med alla idrotter är det lätt att skada sig, om du inte är försiktig.
Padel är lika kul oavsett om du är barn eller vuxen. Majoriteten av utövare i Sverige befinner sig i åldrarna 30–55 år, vilket gör skaderisken högre än vid till exempel vanlig tennis. Kombinationen av medelålders och nybörjade är en förklaring – plus att det är lätt att förivra sig och köra på. Padel är ju väldigt kul, eller hur? Här är två av de vanligaste skadorna, samt tips på hur du kan förebygga dem och bli kvitt krämporna.
Tennisarmbåge Armbågsskador är de klart vanligaste för padelspelare (ungefär en tredjedel av alla padelskador är armbågsrelaterade). Ålder, bristande teknik och erfarenhet är faktorer som spelar in. Tennisarmbåge är en överbelastning som drabbar senfästena på armbågens utsida. Skadan leder till smärta runt armbågen och underarmens utsida, när de musklerna belastas. Tennisarmbåge är relativt vanlig och kan lyckligtvis åtgärdas. Tänk på att behandla skadan i tid, eftersom långvariga besvär ger smärta även i viloläge.
Du kan förebygga med armbågs- och handledsskydd som avlastar musklerna i armen, samt stretcha efter varje pass. Vila och fysioterapi är nödvändigt vid långvariga besvär för att komma tillbaka på banan återställd.
Hälsporre Plantar fasciit, eller ”gubbhälen” som hälsporren kärleksfullt kallas ibland, är en av våra vanligaste fotskador. Lyckligtvis är den lindrig, även om det inte känns så för den drabbade. Hälsporre är en följdreaktion på överbelastning av senorna som sträcker sig från hälen längs fotsulan fram mot tårna. Smärtan är oftast värst på morgnarna eller efter längre stunder av inaktivitet. Det kan ta några månader att bli kvitt den, men glädjande nog läker hälsporren väldigt ofta av sig själv. Förebygg eller behandla genom att köpa inläggssulor anpassade för hälsporre. Kör några tåhävningar under uppvärmningen och stretcha vader och fotsula. Vid längre besvär är specialtejpning och laserbehandling effektivt. Båda behandlingarna kan du få hos de flesta sjukgymnaster.
Värm upp och stretcha ordentligt, så ligger du automatiskt steget före att dra på dig tråkiga skador och missa roliga timmar på banorna!
Är du svag i vaderna, kan du läser mer i vår artikel om att träna vader (enkla övningar).
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.